Wednesday, January 28, 2009

TOK GURU YANG TAK KONSISTEN

Apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bota dari Umno, Datuk Nasarudin Hashim melompat dari BN ke Parti Keadilan Rakyat (PKR) baru-baru ini, terdapat pelbagai reaksi dari pemimpin politik dan orang ramai. Sudah tentu ada pro dan kontra. Pemimpin pembangkang nampaknya begitu teruja membuat kenyataan yang wakil rakyat sudah menunjukkan gelombang sehingga tukar parti yang mungkin akan membuka jalan kepada wakil rakyat BN yang lain untuk mengikut langkah beliau. Manakala BN hanya menganggap itu hanya isu terpencil dan usaha terdesak pembangkang untuk mempertahan kuasa di Perak.

Apapun, marilah kita lihat apa pendapat Tok Guru Nik Aziz dalam perkara ini.

Tajuk: Tiada Maruah Lompat Parti – Nik Aziz
Written by Syah (Malaysia Today)
Friday, 12 September 2008 14:35

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat melabelkan usaha untuk menarik wakil rakyat melompat parti bagi menjatuhkan sesuatu kerajaan yang dipilih secara sah oleh rakyat merupakan sesuatu perbuatan yang tidak bermaruah. Beliau berkata perkara tersebut telah berlaku sejak dari dahulu lagi dan PAS cukup berpengalaman dengan perkara tersebut. "Apabila melompat mana ada maruah. Daripada zaman Datuk Ibrahim Fikri dan Datuk Asri Muda lagi, wakil rakyat Pas berdepan ajakan lompat meninggalkan Pas dan masuk Umno.

Tajuk: Lompat Parti Kerja Orang Tak Bermaruah - Nik Aziz
Laman WEB PAS KUBANG PASU
Saturday, March 22, 2008

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata perbuatan melompat parti hanya dilakukan orang yang tidak bermaruah. Sehubungan itu, beliau yang juga Mursyidul Am PAS berharap undang-undang untuk menghalang perbuatan itu terutama dalam kalangan ahli politik yang menang pada pilihan raya umum 8 Mac lepas, digubal segera.

"Memang melompat (parti) ni bukan kerja orang politik, kerja orang makan upah... Bukan manusia (kalau) boleh dijual beli ni," katanya kepada pemberita ketika menghadiri majlis kesyukuran Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Mohd Zaid Ibrahim di kediamannya di sini, pada hari Sabtu.

Nik Aziz berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Mohd Zaid yang menyarankan undangundang anti lompat parti digubal bagi mengelak perbuatan itu berlaku secara berleluasa.Katanya, beliau sangat bersetuju dengan cadangan seumpama itu bagi mengelak wakil rakyat termasuk daripada PAS berhadapan dengan perkara seumpama itu.

Tajuk: Tak Salah Lompat Parti – Nik Aziz
Written by Syah
Wednesday, 17 September 2008 15:36

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyatakan pendapat beliau bahawa tidak salah untuk Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih kerajaan dengan cara memujuk Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) lompat parti. Beliau mendakwa ianya selaras dengan kehendak demokrasi, mengikut peruntukan undang-undang dan sejajar dengan tuntutan masa dan keadaan. "Kalau Anwar tidak buat macam itu, nak buat macam mana lagi, sementara menunggu pilihan raya, buat macam ini dulu.

"Dalam pilihan raya, jika berlaku penipuan dan rasuah, tidak akan ada perubahan kuasa itu," katanya. Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan turut memaklumkan tarikh penubuhan kerajaan baru tidak penting dan apa yang penting ialah merealisasikan hasrat pembangkang bila sampai masanya. Ianya berikutan kegagalan Anwar membentuk kerajaan baru semalam. –Malaysia Today


WAK SAPU = CELARU DAN KELIRU DENGAN KENYATAAN TOK GURU YANG TAK KONSISTEN. KEJAB BOLEH, KEJAB TAK BOLEH.
WAK HARAP INI BUKAN FATWA AGAMA.

No comments: